Vitkål

Sådde lite vitkål i pluggar i växthuset i juni. Hade ingen aning om man gör men tänkte att det kan väl inte vara så svårt. Tycker att all kål vi har planterat tidigare har varit ganska enkelt, så länge man täcker över ordentligt och skyddar mot kålfjärilarna vill säga. Får de stå utan nät eller väv är det kört direkt. Men på något sätt kändes det ändå som en omöjlighet att kunna få egna vitkålshuvuden. De är ju så stora och kompakta. Inte kan väl det växa så enkelt. Men det kan det och skörden av det första huvudet kommer jag kunna leva på länge. 
 
Vitkålen till höger och grönkålen till vänster. Det ser lite risigt ut och den som är skyldig till smakproven är en liten svart snäcka med skal. Osäker på vilken sort det är, men förmodligen en lundasnäcka. Men som tur är verkar den hålla sig till foderbladen, själva kålhuvudena är intakta. Hurra!
 
Den här lilla slingan grävde vi upp här förra året. Det är den platsen som levereras bäst avkastning. Gödslat med gräsklipp och nässelvatten under sommaren och täckt med fiberduk. Endast vid fototillfället har duken varit av. 
 
 
 
 
Älskar verkligen vitkål och nu har vi väl en sex-sju huvuden kvar. Nästa år blir det garanterat mer.
odla
1